Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
7 октомври, 2012
Тихомир Лазаров

В предишната публикация "В очакване", беше младоженецът, който беше поставен в сюрреалистична сцена. Добре, де, не е чак толкова сюрреалистична, но да кажем, че я не може да се открие в такъв вид по нашите географски ширини. По времето, когато снимах този кадър на булката, младоженецът наистина я очакваше заедно с гостите. Всички бяха на открито, където се извърши сватбения ритуал, но уговорката с младоженците беше да настроя осветлението и когато булката дойде, да мине през тази зала, да снимаме за 5мин (пет минути!) и след това да побърза към ритуала. 

Както може да се сетите, трябваше всичко да е готово от техническа гледна точка и единственото, което трябваше да направя, е да позирам булката и да снимам. За да бъде всичко наредено така, че да не се бавим, ми помогна Антон Кузманов от AVK Studio. Първоначално снимах няколко кадъра на фона, за да съм сигурен, че е експониран така, както исках:

Има хора, за които преекспонирането е нещо забранено. Мога да кажа, че преекспонирането не е нещо погрешно, нито недоекспонирането. Ако определената експонация (осветеност) на кадъра е точно това, което търсим и успяваме да го получим, тогава тя е правилна. В случая правилната експонация беше, когато преекспонирам светлината, която идваше от следобедното слънце така, че да сияе.

Остана да настроя осветлението и да измеря светлината. Допълнително инсталирах 2 светкавици. Едната на около метър пред лявата колона, а другата точно до контактите. Тъй като светлината от прозореца не беше достатъчна да получа кадъра, който исках, трябваше да й помогна и да я подсиля. Светлината беше измерена и беше технически правилна, но трябваше да съм сигурен, че сенките ще попаднат на правилните места. Помолих Антон да играе ролята на модел, за да съм сигурен, че когато поставя булката на точно същото място, ще получа подобен резултат. Ето и тестовата снимка, която направих с негова помощ:

Снимката е без обработка. Сега оставаше да чакаме да пристигне булката. Очаквахме я до 30мин. През това време реших да снимам в залата, в която бяхме. Нямаше още хора в нея. Беше подредено и изискано. Снимките бяха в резиденция "Тера". Ето и някои от снимките, които направих в залата:

Приятна атмосфера, нали?

17:45. Ето я и булката!

Тъй като всичко беше режисирано предварително и уговорката с младоженците беше такава, бързичко посочих мястото, където тя трябваше да застане. Имах възможност да направя точно 15 (петнадесет) кадъра на булката тук до прозореца, което включваше 8 различни позирания. Ето я оригиналната снимка без обработка:

Тъй като целта ми беше да направя симетрична снимка, а фонът не го позволяваше, трябваше малко да променя интериора на залата. В получената снимка добавих колона вдясно. От празния кадър на фона може да се види, че там имаше стена с контакти, която заместих с колона. Трябваше да допълня и с шарката на пода. Завесите бяха също направени по-симетрични. Малко илюстриране върху снимката и ето я готова:

Веднага след това се завъртях вдясно, сложих 1 светкавица и посочих на булката мястото, където исках да направя останалите снимки. Направих още 10-на кадъра с различни варианти и идеи. Ето един от кадрите:

Трябваше да приключваме със снимите, защото гостите чакаха. Следващата тяхна фотосесия беше след около час или два…

В следващите публикации ще продължа с още снимки. Надявам се информацията ви е полезна.

Категории: