Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
1 октомври, 2012
Тихомир Лазаров

Снимките на бял фон са интересни, защото не фокусират вниманието върху фона, а върху модела. Аз лично много обичам да снимам на бял фон. Тъй като разбрах, че хората се чудят какъв материал да използват за фон, реших да споделя това, което съм използвал и опита, който съм имал с различните материали. 

Тъй като много от снимките, които правя са на място, а не в студио, ми беше нужно да имам решение за снимане на бял фон, което да е достатъчно мобилно.

Крайният резултат е един и същ - бял фон. С какъв материал ще се постигне, не е толкова важно, стига да не влияе негативно върху качеството на снимката.

Бял фон може да се постигне по най-разнообразни начини, но винаги трябва да имате поне 2 светлинни източника. Прочетете повече за това как снимам на бял фон в една от предишните публикации. Ще разберете, че фонът и моделът се осветяват отделно. Дали светлината върху фона ще е слънчевата светлина или ще се освети светъл фон с изкуствено осветление, няма значение.

Важно е фонът, който ще ползвате да е неутрален светъл цвят като например бяло или много бледо бежово, дори и светло сиво. Възможно е да се ползват и други светли цветове, но когато ги осветите, те ще върнат "цветна светлина" обратно и това може да повлие върху цвета на кожата на модела и да не изглежда естествено.

Ето и материали, които съм ползвал при снимане на бял фон:

Едни от първите снимки, които правих на бял фон бяха като ползвах матов винил. Купих го от фирма, която продава рекламни материали. Винилът е материалът, който се ползва за билбордове. Има вид на мушама. Има най-разнообразни - немски, китайски, матирани, гланцирани. Важно е да не е гланциран. Матираният ще свърши работа. Не е толкова лесен за пренасяне, тъй като е на тежки ролки. Ако не ви се побират в колата може да ви отрежат ролката според ширината, която ви трябва. Ролката се слага върху стативи за фонове. Ето и примерна снимка, която съм правил на бял винил:

Когато съм в студийно помещение мога да ползвам хартиен бял фон. Той, като винила, е на ролки. По-лек е от винила, но е по-малко издръжлив и трябва да се подменя с времето. Трудностите по пренасянето са същите като с винила. Ето снимка на хартиен фон:

Ако снимате един или двама човека максимум до коленете, това е много удобен фон, който често ползвам. Той представлява отражател и фон едновременно. Купих го от Dynaphos и може да го видите на сайта. Това ми е най-мобилният фон, с който мога да върша доста разнообразни неща. Ето примерна снимка, която съм правил на този фон:

Текстилният бял фон може да бъде закупен, може да бъде и съшит от плътни чаршафи (на 2 пласта). Тъй като фонът се осветява отделно, няма голямо значение дали се виждат шевове и дали е намачкан. Важно е да не прозира "много". Какво означава "много" - това е толкова плътен плат, че като го осветите и измерите със светломер съотношенията на светлината върху фон и модел и са както трябва, и като заснемете да получите перфектно бял фон. Ако съотношенията са както трябва, но фонът не е бял като се заснеме, значи платът прозира повече от нужното. Опитвал съм да снимам на дифузната повърхност от отражателя, за който споменах по-горе, но тя е точно това, което не е подходящо, независимо, че изглежда бяла. Светлината от фоновото осветление минава през нея и отразената светлина не е перфектно бял цвят. Ако се увеличи интензитета на осветлението пък светлина ще се върне обратно в обектива и ще намали контраста на снимката. Затова повърхността трябва да е достатъчно плътна. Както споменах, най-добре това се вижда със светломер и после с тестов кадър.

Ето примерни снимки на текстилен бял фон на Lastolite:

Бялата стена е също възможност да се снима на бял фон, особено, когато няма достатъчно време, за да се инсталират други фонове или нямате налични други фонове, но пък имате осветление за целта. Ето снимка, която е правена на бяла стена:

Както виждате типът фон няма особено значение, стига да се освети подходящо и ще получите желаните резултати. Това не са единствените методи за получаване на бял фон. Може да ползвате и екран за прожектор и дори небето при дневна слънчева светлина като преекспонирате фона (ясно небе) и осветите отделно модела си.

Категории: