Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
13 януари, 2012
Тихомир Лазаров

Преди време имах възможността да снимам няколко бизнес портрета на бял фон. Основното, което исках да получа като резултат, беше снимка, която да не изглежда като снимка за паспорт. Това е представата на повечето за бизнес портрет. Не исках да имам просто кадър от лицето на човек на бял фон, а да получа бизнес портрет, който да изразява увереност и емоция.

Една от снимките, които много харесах беше на Rene Beekman. Той има опит в управлението на проекти, изграждане на потребителска общност около продукти, както и в маркетинга чрез социални мрежи. Освен тези неща, той е и лектор. Може да научите повече за разнообразните му дейности от неговия сайт.

За този бизнес портрети използвах 4 светкавици. Фотосесията е правена на място, в офис, а не в студио. Това позволява голямо удобство за клиентите. Снимката, която виждате в началото на публикацията, не е обработвана допълнително. Рене я видя такава, още по време на фотосесията.

Обичам да показвам на хората, които снимам, резултати още по време на снимките, тъй като това им помага да се отпуснат и да ми имат повече доверие, когато ги позирам и насочвам как да застанат.

В началото на фотосесията с Рене, реших да направя няколко снимки, за да видя как биха изглеждали без да го насочвам. Ето и една от тях (светкавици на фона не бяха светнати в този момент и заради това фонът е сив, но аз визирам най-вече изражението, което е важно).

Да, знам. Светлината от лявата му страна е твърде силна. Все пак това беше една от първите снимки. Кадърът е също без обработка. Вижте изражението. Като за обикновен портрет, става. Като за бизнес портрет, може и да мине, но исках нещо, което да е по-ангажиращо със зрителя. Това е снимка, която може да бъде направена от всеки.

Клиенти са ме питали дали насочвам моделите си, когато ги снимам. Отговорът е: Да. Особено при близките портрети, в които връзката със зрителя е изключително важна, насочването е много необходимо. В повечето случаи моделът на снимката не знае точно какво да прави. Или прави това, което смята, че е редно. Тъй като аз обичам да имам определена визия в портфолиото си от портрети, аз насочвам моделите и ги позирам така, че да покажа най-добрите им черти. В тези моменти техниката е на заден план. Както виждате тази снимка има светкавици, има професионален фотоапарат, но като резултат не е това, което виждате в началото на публикацията. Техниката е важна, но по-важно е изражението и излъчването.

Всеки е "уцелвал" момент, в който е получавал снимки с чудесно изражение на моделите си. Но при работа с клиенти, когато времето е кратко, мястото е тясно, а изискванията - високи, не може да си позволя да чакам докато дойде този "велик момент". Целта ми е да създавам тези моменти, а не да ги чакам. Не е нужно някой да бъде професионален фото модел или да знае как да позира пред камера, за да бъде заснет добре. Само се изисква да бъде позиран подходящо.

Фотоесията с Рене продължи може би около 10мин. Надявам се, че резултатите ще му вършат полезна работа. Ето отново един от плодовете на тези 10мин, започвайки от снимката на сив фон, стигайки до изражение, което показва много повече емоция и контакт със зрителя.

Надявам се преходът от началната до крайната снимка ви е харесал.

Ако се интересувате от бизнес фотография и бизнес портрети за вас или вашата фирма, не се колебайте да се свържете с мен, за да дадете малко повече информация относно снимките, които търсите. Ако искате такива портрети, но за лично ползване с некомерсиална цел, разгледайте офертите на сайта.

Не пропускайте да разгледате още снимки на бял фон на официалния сайт.

Категории: