Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
8 август, 2011
Тихомир Лазаров

Не винаги е лесно да се предположи дали дадена снимка е правена на изгрев или на залез, тъй като светлината е почти винаги една и съща като нюанси. Често тези моменти от деня се наричат "златния час" за фотографа. И наистина са златни часове, тъй като небето и всичко, което слънцето осветява изглежда много приказно.

Тази фотосесия беше правена на изгрев слънце. Причината беше, че искахме слънцето да е от източната страна. Успяхме да уредим снимки върху покрива на тази жилищна сграда. Останалото беше въпрос на ранно лягане и организация. Всъщност организацията бяхме я направили няколко дни преди това, когато ходихме на оглед на мястото, за да преценим как можем да качим техниката и дали изобщо ще можем да снимаме там.

Дойде денят за снимки. Сутринта в 04:30. Още е тъмно. Прогнозата е, че ще вали през деня, особено сутринта. Игнорираме я. В небето се вижда лунна светлина. Чудесно. След 15мин - в небето се виждат облаци, луната вече я няма… Игнорираме ги, тъй като времето се сменя за минути и до 06:00 може да се случат много неща. Куфарите и стативите са в колата. Тъмно е. В почти 06:00 бяхме на покрива. Облаците се разкъсваха но не толкова много, за да липсват от снимката. Точно по поръчка!

Качването на техниката на покрива не беше от най-лесните неща, тъй като отворът от подпокривното пространство до покрива беше просто правоъгълна дупка бетон до която трябваше да се стигне като се придържаш внимателно към грижливо заварени тръби, винкели и разбира се, да внимаваш в краката си, когато се качваш по стълбичката.

Не качихме всичко накуп, а само извадихме това, което ни беше нужно като осветление и кабели и го инсталирахме на покрива. За щастие нямаше вятър, който да клати стативите с осветлението (което беше застопорено с тежести все пак). Трябваше да бъдем изключително внимателни и тихи, за да не събудим хората, които спяха по това време - не само при качването на техниката, но и после когато стъпвахме по хидроизолацията на покрива.

Снимахме първо с 3 светлини, после с 2 светлини. Тази снимка беше направена с 1 светлина (освен слънцето). Тя беше една от последните снимки, които направихме, тъй като слънцето ставаше все по-силно и обликът на небето се променяше към друг. Не, че обликът на небето ставаше неприятен, но се променяше към друго от това, за което бяхме станали в 04:30. В крайна сметка останахме доволни от снимките.

Надяваме се да ви хареса!

Ако сте любопитни може да разгледате и други снимки на нашия официален сайт.

Категории: