Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
9 юни, 2011
Тихомир Лазаров

Преди време правихме бизнес фотография за фризьорско студио Перси. Целта беше да направим портретна фотография на собственика, както и няколко интериорни снимки (като бонус). По принцип акцентът сега не е в снимането на интериор и затова няма да се спираме толкова на това как се снимат интериори. Ще се концентрираме върху портретната фотография.

С текущата публикация искам да покажем някои аспекти от снимките, които правим и най-вече да продължим да разбиваме мита, че само с купуването на "професионален фотоапарат" снимките ще станат такива, както ги виждате.

Снимките са правени приверчер, тъй като тогава имахме уговорка. В студиото беше сравнително тъмно. Бяхме запалили всички топли светлини и с фотоапарата изолирахме ярките светлини. Ето каква е снимката само на топлата светлина в студиото (без да участва флуоресцентното осветление там):

Предполагам мнозина от вас, които снимате с любителски фотоапарати (а дори и с нисък клас фотоапарати със сменяем обектив) имат много подобни снимки. Тази снимка е правена с професионален фотоапарат. Виждате, че след като няма светлина, няма и добра снимка. Тайната на снимките, които правим се състои главно в осветлението. Наблягаме всеки път на това, тъй като мнозина смятат, че фотоапаратът е достатъчен, за да направи "хубава снимка".

Добавихме една светкавица отляво на модела, която беше използвана за основна светлина.

Резултатът беше сравнително добър, но липсваше все още нещо. Забележете как коридора зад модела е малко тъмен и това контрастира доста с останалата осветена част. Това е елемент, който отвлича погледа и затова добавихме още една светкавица зад модела, за да бъде осветена тази част от помещението и едновременно с това да добави приятна поръбваща светлина. Ето и резултатът:

Забележете поръбващата светлина отдясно, както и фактът, че коридорът отзад е по-осветен.

Снимката допълнително е обработвана, за да получим вид като "нарисувана". Снимката преди това (без поръбващата контра светлина) няма обработка, но за финална снимка обработихме само тази, за да изглежда като нарисувана. Тя е и в нашето портфолио.

Това е снимката, която видя собственика директно на фотоапарата и беше доволен от нея. Нямаше нужда да прекарваме часове после пред компютъра, за да оправяме нещо, тъй като всичко беше направено още по време на снимки. За този наш подход можете да прочетете повече в темата за това какъв е пътят на една наша снимка.

Предполагам ще ви е интересно и да видите малка част от обстановката по време на снимките.

На тази снимка се вижда част от основната светлина отляво, както и акцентната светлина вдясно. Огледалата на двете стени на салона са задължителен елемент в едно фризьорско студио, но и бяха достатъчно предизвикателство, тъй като и при най-малкото помръдване се виждаха елементи в кадъра, които не трябваше да са там. Като цяло сме доволни от резултатите. Надяваме се да ви харесат и на вас.

Ако финалната снимка беше в цял ръст, може би щяхме да добавим и още акцентни светлини, но решихме, че сме доволни от резултата с 2 светкавици.

Ако имате допълнителни въпроси или се интересувате повече от работата ни, можете да се свържете с нас през официалния ни сайт.

Категории: