Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
6 юни, 2011
Тихомир Лазаров

"Искам да си купя този скъп фотоапарат, защото прави по-добри снимки". Това е често срещаната мотивация при закупуване на фотоапарат. Подобна мотивация лежи в основата на закупуването на много други неща в живота на хората.

Искам да обърна внимание на нещо, което съм забелязал, че липсва у мнозина в младото поколение днес (и не само). Това нещо е "целта" при закупуване на даденото нещо. За да не говоря с обща абстрактна терминология, ще използвам за пример закупуването на фотоапарат.

Каква е целта на закупуване на един фотоапарат у повечето? Да удовлетворят личното си желание за притежание на нещо ново? Да имат фотоапарат, с което смятат, че снимките им ще станат изведнъж по-добри? Да имат нещо по-скъпо, което да носят, когато отиват на излет и снимат?

Личните ми наблюдения показват, че огромен процент от хората купуват фотоапарата поради тези причини. Едни искат да снимат по-добре и смятат, че по-скъпият фотоапарат ще реши този проблем, но често се оказват разочаровани. Други искат да имат просто нещо, което да им носи удоволствие.

Когато липсва особена цел в живота на един човек, той обикновено се старае да запълни времето си с нещо. Замислям се, че е казано много точно - "да си губи времето с нещо". И наистина времето, което се губи по този начин е абсолютно загубено. Като нещо се прави без особена цел, или в най-добрия случай да угодиш на някакви свои вътрешни желания, то и удовлетворението накрая трае кратко.

От личен опит съм разбрал, че когато се купува нещо, то трябва да има определена цел и тя да е нещо стойностно. В противен случай покупката не носи удовлетворение и след време бива забравена или продадена. Защо трябва да си купя фотоапарат за 60,000лв ако той няма да изпълни целта, за която е направен? Ако искам да снимам само пейзажи, когато излизам някъде, защо ми трябва фотоапарат за 1500лв? Знам ли каква е функционалната разлика между фотоапарат за 150лв и 1500лв? Имам ли разбиране за това с какво ще подобри нещата? Ако целта ми в живота е да инвестирам в бизнес за авточасти, тогава защо трябва да дам 1500лв, след като мога да дам 150лв за фотоапарат, който ще ми върши същата работа за пейзажите, които ще снимам (например), и ще спестя 1350лв за инвестиции. Тези 1350лв могат да се вложат в нещо, което ще знаеш, че ще ти донесе повече удовлетворение, отколкото мисълта, че притежаваш нещо, което не върши предназначената си задача, но го имаш.

Днес, когато видя млад човек да има дилема дали да си купи този или онзи фотоапарат, аз го питам - за какво ти е? Каква е целта в живота ти одвъд закупуването на още една вещ? Ако си семеен, това ще помогне ли на семейството ти? Ако не си семеен, това ще ти помогне ли да се изградиш като личност, която има цел? Или виждаш само до следващия уикенд, когато можеш да излезеш с приятели и да щракаш с новата си играчка и по-нататък всичко е "неясно бъдеще"?

Ако се действа разумно за всяка една покупка и се търси смислената й цел, тогава всички биха били много по-богати (в пряк и преносен смисъл), защото не биха давали пари за неща, които нямат бъдеще в техния живот, освен един ден да им заемат място в шкафа и за кратко да си погъделичкат желанието за "притежание на поредният скъп предмет".

Затова моят личен съвет за всеки, който е решил да купува било то фотоапарат или нещо друго, което е скъпо, е да си направи равносметка за целта, която в края на краищата ще изпълни това. Да надделее над егото си и да вложи разум в тази покупка и да тегли чертата накрая и да види - струва ли си наистина?

В случай, че все пак сте решили да си купите фотоапарат, може да разгледате още теми от поредицата "какъв фотоапарат да си купя".

Категории: