Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
20 юни, 2011
Тихомир Лазаров

02-05

Още като започнахме бизнеса си мислихме за това какви да бъдат цените ни за отпечатване на снимките, които правим. В началото започнахме с пресмятане колко ни струват техниката, консумативите, за да определим цена. Е, определихме я, но се замислихме за следното:

Ако някой отиде в при художник на улицата и реши да му бъде направен портрет, каква ще е цената, която ще заплати за тази картина? Дали ще е 2% от молива, който е бил изхабен + цената на лист хартия? Или може би цената на изхабените бои, амортизацията на четката и платното, върху което се рисува?

Съмнявам се.

Когато един художник продава картината си, той не я оценява като материали, които са изхабени за направата й. За един портрет във формат А2 може да бъдат използвани материали за 50лв, но картината да бъде оценена на 500лв. Чудно ли е това за някого?

При фотографията е същото. Ако се правят снимки, които се оценяват от хората (тъй като клиентите са изключително важен критерий), тогава те си струват цената на самото съдържание на отпечатаното произведение, а не цената на материалите.

Когато някой отива в печатница да си отпечата своята снимка, той отива и заплаща цената на материалите, защото печатницата предоставя услуга за печат. В този случай малцина се замислят в това, че снимката им е струвала също нещо. За едни тя струва любителски фотоапарат, за други струва професионална техника и хиляди часове обучение и опит. И в двата случая това, което се отпечатва на носителя (хартия, канава и т.н.) има стойност, била тя малко или много.

Ето тази стойност е истинската цена на една отпечатана снимка, а не материалите. Все пак фотографът или художникът не продават материали, а продават плод на собствен труд, като разходите по материалите за печат/изобразяване са само частица от крайната цена.

Категории: