Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
15 април, 2011
Тихомир Лазаров


Снимка, правена с малък любителски фотоапарат, модел 2004г

Купуването на любителски фотоапарат може да бъде доста трудно за мнозина, поради факта, че на пазара има изобилие от такива фотоапарати.

Каква е основната разлика между любителския и професионалния фотоапарат?

Разликата се крие в това колко подробна информация относно кадъра е записана от самия апарат. Информацията относно кадъра се извлича с помощта на т.нар. "сензор". Тъй като повечето хора не осъзнават по какъв начин работят фото апаратите, те и не осъзнават разликата в сензорите на различните фотоапарати. Затова компаниите не рекламират сензори, а рекламират цифри, с които по-добре биха повлияли на мотивацията на клиента да закупи определен продукт.

Обикновено клиентите гледат цифрите. Ето и няколко съвета, свързани с цифрите, които биват рекламирани:

Колко струва този апарат? Болшинството стигат само до тук и не се интересуват от това какво има отвъд тази цена. Колко струва технологията зад тази цена? Колко струва доставката? Колко струва митото, което трябва да се плати? Какви заплати трябва да се платят на персонала, който продава този продукт? Каква е разликата между два фотоапарата с подобна цена или това няма никакво значение за вас? Цената не е винаги определящ критерий, но в много случаи по-високата цена определя и по-добро качество. Замисляли ли сте се защо китайските стоки са толкова евтини? А замисляли ли сте се, че повечето от "марковите" стоки се правят също в Китай, но са значително по-скъпи? Разликата е в контрола на качеството. Компаниите, които сглобяват техниката си в Китай, но държат на това да имат добра репутация инвестират доста пари в контрола на качеството на всеки продукт, който излиза на пазара. Това оскъпява продукта. В останалите случаи нямаме контрол на качеството и това, което купувате може да работи, може и да не работи. Затова има толкова разнообразни мнения по отношение на евтини китайски стоки. Едни казват, че за тях това е много изгодна покупка, а други казват, че това е голям боклук. Причината е, че единият е попаднал на бройка, която е качествена, а другият - на некачествена. Затова контролът на качеството оскъпява стоката и гарантира качеството й. Все пак препоръчваме, когато избирате фотоапарат да проверите в интернет по името на модела дали има сериозни оплаквания. Ако няма сериозни оплаквания, можете да преминете по-нататък в избирането.

Колко мегапиксела е? Когато гледате свои снимки и снимките на някой друг, дали първият въпрос, който си задавате е "колко ли мегапиксела е фотоапаратът, който прави тази снимка"? Ако "не", тогава какъв критерий са мегапикселите? Прочетете наша друга публикация, където обясняваме подробно за това какво означават "мегапикселите" на един фотоапарат. Мегапикселите не правят по-добра снимка. Фотоапарат, който прави 3 мегапикселови снимки е достатъчен за любителя фотограф. Не се хващайте на номера с повечето мегапиксели. Ако два фотоапарата са идентични, но единият е с повече мегапиксели, няма смисъл да давате повече пари, защото това няма да направи снимките ви по-добри. По-добре си задръжте парите за нещо по-стойностно.

До каква степен приближава? Тази характеристика се нарича още "zoom" (чете се "зуум"). Фотоапаратите имат т.нар. "оптичен" и "цифров" zoom. Оптичният е това, което трябва да гледате. Колкото по-голямо е числото (обикновено се изписва като 3х, 4х, 5х и т.н…), толкова по-близо можете да приближите обекта без да трябва да ходите към него. Това е полезна характеристика. Често фотоапарати с 3х zoom са достатъчни за нуждите на любителя фотограф и за снимки на близки и приятели.

Колко е голям дисплеят на фотоапарата? Дисплеят за някои е много важна характеристика. Той помага да се видят детайлите на снимката и ако има несъвършенства да се снима отново. Той не е най-важната характеристика на един фотоапарат, но за ваше удобство може да потърсите фотоапарат с по-голям дисплей. Снимките, които ще покажем в тази публикация са правени с фотоапарат, чийто дисплей е само 1.5″ или около 3.8см. Това е много малък дисплей, в сравнение с масовата любителска фототехника днес, чиито дисплеи са в пъти по-големи. Отново, малкият дисплей няма да направи снимките ви по-добри, но ще бъде по-удобен за вас.

А сега и няколко критерия, които не касаят просто цифри, но които са може би по-важни от тези с цифрите. Тези критерии касаят качеството на снимките, както и възможността да постигнете по-добро качество чрез ръчно настройване на фотоапарата. В 99% от случаите автоматичните настройки ще ви свършат работа. Ако не търсите да правите много ръчни настройки по фотоапарата, информацията дотук ви е достатъчна, за да направите вашия избор.

Ако искате да имате още по-фин контрол или да направите стъпка напред в експлоатирането на техниката, която имате или бихте купили, е добре да видите дали можете да променяте ръчно още няколко параметъра.

Добрата новина е, че почти всеки съвременен фотоапарат притежава тези характеристики, което означава, че може да го изберете на база на предпочитана марка и "числовите характеристики", които описахме по-горе.

Решихме, че ще е удачно ако публикуваме снимки, които са правени с любителски фотоапарат, за да видите, че изборът на модел не е толкова от значение ако търсите снимки с такова качество. По-важно е да знаете какво да правите с такава техника.

Предполагам тези, които търсят някой да им каже "купете си Nikon" или "купете си Canon" или Sony, Olympus, Pentax и т.н., ще бъде донякъде разочарован четейки тези редове, но и се надяваме, че ти който търсиш подобен съвет, ще може да размислиш още по-трезво върху избора си и да не бъдеш повлиян от маркетингови трикове или от излишни спорове "коя марка е най-добрата".

За показно, решихме да снимаме с изключително стар модел любителски фотоапарат, който е вече трудно да намерите на пазара. В наши дни цената му е около 100лв, но много трудно бихте го открили за продажба. Защо? Защото е много специален? Не, защото е твърде стар модел и навярно е спрян от производство.

Колко мегапиксела е? 4 мегапиксела. Това, както вероятно сте прочели, няма никакво особено значение за крайните снимки, които показваме тук.

Колко може да приближава оптично? Според спецификацията приближава максимално 3х оптично.

Колко е голям дисплеят му? Дисплеят му е по-малък от дисплеите на повечето ваши мобилни телефони. Той е само 1.5″ в диаметър, което е около 3.8см.

Ето го и него:


Сигурно вашите любителски фотоапарати изглеждат по-големи и по-нови от този.

Снимките, които публикуваме не са редактирани. Те са директно свалени от фотоапарата без никаква обработка (освен слагането на воден знак, което не се е брои за обработка).


Почти е сигурно, че ако фотоапаратът беше модел 2010г (в периода, когато е писана тази публикация) повечето от вас, които си търсите любителски фотоапарат, щяхте да тръгнете да си купувате точно такъв, защото бихте си помислили, че само с него може да се направят такива снимки. Реалността е такава, че такива снимки могат да се направят с почти всеки съвременен любителски фотоапарат.

Надяваме се, че след тази статия имате вече друго виждане по въпроса на това какъв любителски фотоапарат да си купите или ще знаете какво можете да правите с вашия стар апарат. Знанието за тези неща би ви спестило доста пари. Всичко се свежда до това как снимате, да познавате техниката, която имате и да намерите правилната светлина.

В случай, че сте пропуснали, може да разгледате още теми от поредицата "какъв фотоапарат да си купя".

А един от магазините за фототехника в България, които мога да препоръчам е PhotoPlanet.

Категории: