Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
13 април, 2011
Тихомир Лазаров

С навлизането на любителските цифрови фотоапарати нарастна и нуждата от способи за рекламиране на различните им марки и модели. Тъй като тези машинки са сложна технология се изисква нещо по-близо до разбирането на потребителя, което би могло да дава възможност за сравнение и оценка.

Именно поради тази причина рекламните агенции хващат няколко от параметрите на фотоапаратите и започват да ги показват на по-преден план, с цел да научат потребителя да гледа тях и да сравнява различните марки и модели по тези параметри.

Един от най-рекламираните параметри са т.нар. "мегапиксели". Компаниите се надпреварват да пускат фотоапарати с повече и повече мегапиксели. Рекламните агенции афишират "превъзходствата" на един фотоапарат пред друг, защото е с "повече мегапиксели".

Но какво означават тези "мегапиксели"?

Спомням си, че след като показахме едни от първите си снимки с професионална техника, ни зададоха въпроса "Колко мегапиксела е фотоапаратът ви?". Защо това е неуместен въпрос, ще разберете след като прочетете цялата публикация.

Вътре във вашия фотоапарат има т.нар. "сензор". Това е устройството, което запечатва това, което е видимо през обектива на вашия фотоапарат. Когато щракнете бутона на фотоапарата се отваря затвора, който стои пред сензора и му дава възможност да "види" това, което е видимо през обектива в този момент. Сензорът генерира определен набор от информация, която се записва под формата на файл, който е снимката, която сте направили.

Сензорът е сравним с палитрата, която един художник използва, за да нарисува нещо на лист хартия или богатството и разнообразието от цветове и нюанси, които може да използва, за да пресъздаде картина на лист хартия. Ако палитрата е с 3 цвята и те са използвани за дадено изображение, тогава колкото и голям да е листът хартия, информацията, която е изобразена си остава 3 цветна колкото и да се опитва да смесва цветовете. Ако разполага например с 10 цвята, тогава вече информацията, която може да изобрази върху лист хартия е много по-богата на нюанси и картината ще изглежда по-добре.

"Мегапикселите" на един фотоапарат са сравними с лист хартия. Независимо колко са много или малко, информацията няма да бъде повече от това, което самият сензор може да даде. Дори когато сензорът е малък, по-малко мегапиксели е по-добър вариант, защото няма да се вижда толкова по-бедното разнообразие на нюанси. Ако фотоапаратът има малък сензор и много мегапиксели, тогава всичките несъвършенства и недостатъци на тази информация ще бъдат още по-видими.

Друга характеристика на понятието "мегапиксели" е свързано с това колко голяма снимка ще получите и за какво ще я използвате. Всяка цифрова снимка се състои от точки на вашия екран. Всяка точка се нарича "пиксел". Обикновено снимките, които изполвате във Facebook се показват в размери, които се побират приблизително на правоъгълна площ от 900 x 600 пиксела. Това ще рече, че една такава снимка има размери от 540000 пиксела. Един мегапиксел е равен на 1 милион пиксела. В случая със снимките във Facebook снимката е голяма 0.54 мегапиксела.

Какво означава това? Ако желаете да си купите фотоапарат, с който да правите снимки за Facebook, тогава такъв, който е дори 1 мегапиксел ви върши чудесна работа. Тъй като дори телефоните в наши дни правят снимки, които са по 2 и повече мегапиксела, означава, че дори и любителски фотоапарат от нисък клас би ви вършил работа за тази цел.

Ако искате да сложите снимка на вашия десктоп, тогава ви трябва малко по-голям файл, за да няма "разтягане" на снимката. В наши дни повечето дисплеи показват екран с размери около 1280х1024 пиксела. Това ще рече, че ви трябва снимка с приблизителни на размери, за да я сложите на вашия десктоп. Нека калкулираме размера на подобна снимка - 1280 х 1024 = 1,310,720 пиксела. Това е приблизително равно на 1.3 мегапиксела.

Ясно е, че фотоапарат, който прави 2 мегапикселови снимки ви е пре-достатъчен, за да ги ползвате и за десктопа си, както и за Facebook или други места, където ги качвате.

Тогава защо ви е нужен такъв, който прави 10 мегапикселови снимки? Нужен ви е само в следните случаи - фотоапаратът е професионален (сиреч, тези 10 мегапиксела ще съдържат богата информация за изображението и то ще е по-качествено) или ще отпечатвате снимката в размер например 40х60см. Във всички останали случаи, фотоапарат, който е 3 мегапиксела ви е предостатъчен, за да използвате снимките за споделяне, за вашия десктоп или да ги отпечатвате с чудесно качество в размери 15х21 или по-малки.

Предполагам вече разбирате защо мегапикселите не определят еднозначно това дали една снимка е добра (като визия и композиция).

Може да разгледате още теми от поредицата "какъв фотоапарат да си купя".

Категории: