Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
24 март, 2011
Тихомир Лазаров

lazarovphoto.com

(Публикувах и Част II по темата)

Един от често задаваните въпроси по отношение на фотографията е "Какъв фотоапарат да си купя?".

Този въпрос се задава най-вече от хора, които правят първи стъпки в професионалната фотография или не смятат да се занимават професионално, но искат да купят нещо по-добро от това, което имат.

Аналогичен въпрос е: "Каква кола да си купя?". Отговорът на този въпрос е толкова еднозначен, колкото е и отговорът на "Какъв фотоапарат да си купя?".

Има много неизвестни при подобен въпрос. Ако става въпрос за кола те са - за какво ти трябва; ще я товариш ли много; къде ще я караш; колко й струва поддръжката; колко гориво харчи; ще ти носи ли печалба и т.н…

По отношение на фотоапаратите знайте, че това, което днес можете да купите като фотоапарат от нисък клас, прави по-добри снимки отколкото фотоапарат от висок клас от преди 20 години. Дори телефоните на мнозина правят по-добри снимки от фотоапаратите от едно време.

Един важен въпрос, с който трябва да се започне преди да се закупува подобна техника е: "За какво ще го ползвам?". Ако ще го ползвате, за да си изкарвате хляба с него, тогава определено трябва да се насочите към по-високия клас. Причината не е, че ще прави по-добри снимки, а че ще издържи много повече на ползване и ще ви даде по-голяма свобода в настройките. Както бяхме писали в друга публикация, самият фотоапарат не прави снимките. Този, който е зад него има контролът върху качеството на снимката. Ако няма да ползвате фотоапаратът за комерсиална работа, тогава почти всеки друг любителски фотоапарат ще ви свърши работа.

И в двата случая не се хващайте на маркетинговия трик с "мегапикселите". Повече мегапиксели не правят по-добър фотоапарат, нито по-малкото мегапиксели правят по-лош фотоапарат. В много случаи повече мегапиксели при фотоапаратите от нисък клас означават по-некачествена снимка. Прочетете публикацията ни относно това какво означават "мегапикселите" на един фотоапарат.

При фотоапаратите от по-нисък клас е важно да гледате дали снимките при различните автоматични настройки са сравнително реалистични като цветове. Дали дневната снимка е достатъчно наситена като цветове и дали снимката на вечерно осветление е достатъчно добра, че да знаете какво и кого има на снимката.

Останалото се касае вече до това как е направен като механика. В 99% от случаите любителските фотоапарати на пазара ще ви вършат работа. Бъдете свободни да го изберете ако щете по цвят.

При фотоапаратите от по-висок клас, които са със сменяеми обективи, гледайте цените на обективите, които бихте си взели някога. Като цяло при големите марки, обективите са в един и същ ценови диапазон, но все пак си направете сметката. Дали Canon, Nikon, Sony или някоя друга марка, качеството, което ще получите в по-високия клас ще е винаги отлично. Ако ще си вадите хляба с него по-добре вземете обектив, който е с постоянна диафрагма (f-stop, апертура). Вземете това, което можете да си позволите. По-добре изчакайте и съберете пари за нещо добро, отколкото да се вкарате в дългове и да го получите сега и веднага.

И помнете, че снимките ги правите вие. Каквито композиции правите, когато снимате с телефона си, такива ще правите и ако снимате с нещо много скъпо. Не се увличайте в техниката, многото мегапиксели и високите цени (които не винаги гарантират качество в любителския клас фотоапарати). Научете се да цените труда си, с който изкарвате парите си и бъдете разумни при покупката на фотоапарат.

Ако имате допълнителни въпроси ни пишете.

Може да разгледате още теми от поредицата "какъв фотоапарат да си купя".

Категории: