Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
8 февруари, 2011
Тихомир Лазаров

Виждали сме много пъти обяви за конкурси за най-фотогеничен човек. В повечето от тях се предлага събиране на разнообразни снимки, в резултат на което жури определя кой е победител.

Разбирам, че в повечето случаи тези конкурси са чиста маркетинг кампания, от което печелят дадени производители, търговци и други. В това да се правят определен вид конкурси, няма лошо. Те си имат бизнес и си го маркетират, защото и те трябва да се хранят.

Проблемът, който виждам е именно в конкурси за снимки на най-фотогеничен човек.

Съдържанието зад думата "фотогеничен" е много размито. Това е една субективна оценка на журито  дали на дадена снимка, в определен момент човек е сниман така, че резултатът е приятен за окото им.

Какъв е проблемът на снимката?

Единият проблем е, че тя не представя човека в неговия реален тримерен образ. Тя е двумерен момент на многообразието на един човек.

Друг проблем е, че снимките на един човек могат да варират изключително много. Разгледани поотделно съдиите на подобни конкурси ще заключат, че на едни снимки този човек е фотогеничен, а на други - не е.

Третият проблем е, че снимката може да се манипулира много лесно и човек от добре изглеждащ може да стане не толкова добре изглеждащ и обратно. Зад този проблем стоят много причини и повечето от тях са свързани с това как е направена фотографията.

Чувал съм, че има "нефотогеничени хора" и това означавало, че в реалния свят те са си били добре, но като се снимат не изглеждат добре.

Ако се замислим реално, това няма никаква логика. Не може човек реално да изглежда добре, а на снимка да изглежда винаги лошо.

Къде е проблемът?

Проблемът е, че е уловен неподходящият кратък момент, който обикновено не се забелязва от околните.

Да вземем пример с човек, който на снимката е със зяпнала уста и отворени очи. Обикновено хората не са със зяпнала уста и отворени очи. Това не означава, че човекът е "нефотогеничен", нали? Човекът е хванат в този момент и е нечестно спрямо него да се даде такава негова снимка, която да участва в такъв конкурс, защото е почти сигурно, че няма да спечели.

Нека вземем за пример един красив букет. Той "фотогеничен" ли е? За мнозина отговорът е "да". Ето една снимка на такъв букет, която според мен е лоша и показва този красив букет в лоша светлина (буквално):

Същият букет е сниман под друг ъгъл с подходяща светлина и снимката е обработена артистично. Резултатът е в началото на публикацията. Изведнъж този букет стана "фотогеничен".

Хубаво, но на някой може да не му хареса снимката в началото? Защо? Защото критерият за "фотогеничен" е лично мой и аз харесвам снимката в началото, но не харесвам тази тук.

Ето това е проблемът на тези конкурси. Не е в самия конкурс, а в това, че някои могат да дадат снимки на моменти, в които техните модели са хванати в чудесно изражение и поза (което може да е резултат на чиста случайност или на много труд и професионализъм). Други, са снимали много, но им е било много трудно да хванат точния красив момент, който описва красотата на техния модел и са дали снимка според най-доброто, което са успяли.

Какъв е изводът - не се впечатлявайте, че сте спечелили конкурс за най-фотогеничен човек, нито се радвайте, че не сте спечелили подобен конкурс, тъй като всичко това е твърде субективно и е до това дали дадена снимка е направена добре или е уловена в точен момент. Този, който е спечелил подобен конкурс е може би спечелил конкурс за най-хубава снимка, но това не прави тези, които не са го спечелили да са хора с етикет "по-малко фотогеничен".

По-скоро конкурсът трябва да е за най-красива снимка, отколкото за "най-фотогеничен" човек, защото аз лично още не съм срещал нефотогенични хора. Обидно е за човек да бъде с етикет "нефотогеничен". За да има човек добра снимка ние се стараем да го поставим в светлината и позата, в която ще изглежда най-добре. Според нашата работа всички са фотогенични, сиреч на снимка излизат не по-лошо от образа им наживо, т.е. или са си същите или изглеждат по-добре в резултат на това, че са били позирани и осветени подходящо.

Ако желаете да разгледате още снимки от работата ни посетете нашия официален сайт или следете тези публикации чрез Facebook или Twitter.

Категории: