Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
9 декември, 2011
Тихомир Лазаров

Slam dunk

Тази фотосесия е част от поредица снимки, свързани със спортни активности. В нея успях да съчетая 2 изключително прекрасни възможности: да използвам едно от най-качествените баскетболни игрища на открито, които съм виждал в София и да имам възможността да снимам бивш младежки национал по баскетбол. Човекът беше постоянно в движение и малкото време, което имаше беше изключително ценно за мен, за което съм му благодарен.

Както обикновено, преди снимките направих оглед на мястото, както и откъде идва слънчевата светлина, в колко часа има сенки от съседните сгради и други подробности. Уговорих мястото с хората, които отговаряха за игрището (тъй като то се охранява и заключва). Оставаше само да се снима.

Беше рано преди обяд, небето нямаше нито един облак. Сградата наблизо хвърляше сянка до средата на игрището. Беше хладно. Моят модел трябваше да загрее, и поради причина на ниската температура. През това време аз разпъвах стативи и настройвах осветление. Бяхме подготвили предварително списък със снимки, които трябваше да се направят.

Имайки предвид спецификата на различните спортове трябва да се подходи по определен начин при снимането му. С баскетбола не е по-различно. Особеностите тук бяха, че ще снимам модел, който е висок, а и ще прави високи отскоци и поради тази причина трябва и осветлението ми да бъде върху високи стативи. С повече тежести върху стативите, беше по-безопасно, тъй като бяха разпънати почти до краен предел. Снимките бяха направени с 2 светлини.

Ето и още няколко от снимките, които правих:

 

Тъй като бяхме на сянка, ярката светлина на лявата снимка е направена от светкавица, която имитира слънчева светлина. На дясната снимка се вижда сградата, която пазеше сянка и помогна доста за осветлението на снимките.

Снимките можете да видите в по-голям размер на официалния сайт. Надявам се да ви харесат.

Категории: