Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
3 ноември, 2011
Тихомир Лазаров

Обичам фотографии като тази, в която с един кадър може да се разкаже история. Изненадващо е как това може да стане без да има видео. Ето я и историята - семейство, куче, пикник в парка. Особеното е, че дори и там те са придружени с обичайните електроники за своето ежедневие - компютри, таблети и телефони. И всичко това е събрано в една съвсем естествена и непринудена ситуация, в която кучето се чувства най-скучно, тъй като то чака някой да си поиграе с него. Целта на тази фотография беше да отразява идеята за "семейно ежедневие и мобилните комуникации".

По принцип предпочитам всяка снимка, която правя да е изпълнена доколкото е възможно още по време на снимките и да не се налага софтуерно да се сглобява нищо. До момента (на писане на тази публикация) на официалния сайт всички снимки, които са снимани така, както се виждат без да е имало нужда от някакви колажи или монтажи. Редно е да го спомена, тъй като не веднъж съм получавал обаждания с въпрос дали може да ми бъде пратена снимка и аз да я направя "така, както е на сайта ви". Отговарям на хората, че това, което е на сайта е снимано в реална обстановка и това е истинска снимка, а не монтаж. Все пак в дните, в които живеем, хората все по-малко вярват на очите и ушите си, когато видят фотография или видео, защото болшинството от снимките и видеата са монтаж.

Аз лично нямам против монтирането на фотографии или видеа, но винаги истинското си е истинско и е предизвикателство да успее човек да сглоби сцена, в която всичко да си е на мястото и да се заснеме наведнъж. Понякога това е невъзможно, но доколкото е възможно, аз съм привърженик на снимането на сцена, която е максимално близо или същата като желания резултат.

За тези снимки приготовленията бяха обичайните - първо се търсеше място за снимките (без да се ангажират моделите). След като мястото беше намерено се насрочи ден за снимките. Тази снимка беше направена в рамките на 5-10 пробни кадъра. Използвани са 2 допълнителни светкавици. Кучето беше изненадващо добре дресирано. Собствениците му просто ми казаха: "Кажи къде искаш да застане". Посочих позицията и след заповед от тях, кучето зае позиция и очакваше снимки. За да направя тази снимка направих няколко тестови кадъра без семейството и кучето, за да съм сигурен, че осветлението ми е настроено подходящо и остава само да хвана правилното изражение, тъй като самата снимка като идея беше планирана още преди това и всичките детайли по нея бяха уточнени без да е нужно да се импровизира. Направихме няколко разновидности на израженията и позицията на ръцете и след няколко щраквания имах резултата, който ми трябваше.

Малкият мъж беше достатъчно кротък за тази снимка, за което му благодаря :)

Снимката е обработена допълнително, за да придобие илюстративен вид. Снимката без обработка не се различава съществено от крайния вариант, освен в някои дребни неща като цветове и излъчване, но осветлението и светлосенките са си същите и посланието на снимката е запазено. Ето оригиналната снимка без обработка:

Тъй като обичам снимката да има приказен вид, я обработих допълнително, но ако видите оригиналната снимка и след 1 час видите обработената, може би няма да разберете, че са различни. Ето отново резултатът:

Още снимки може да видите на официалния сайт, а ако има въпроси или коментари се чувствайте свободни да ги напишете.

Категории: