Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
12 октомври, 2011
Тихомир Лазаров

Фотосесиите на спортна тематика са винаги вълнуващи и често има трудности, които трябва да се преодолеят. Основната разлика с фотосесиите на семейства (например) е, че тук имаме повече движение, отколкото статика. В този смисъл трябва да се съобразят много фактори като осветление, настройки на фотоапарата, околна светлина, местоположение, начин на фокусиране и т.н…

Както във всяка спортна фотосесия са нужни неколкократни повторения на едно и също движение. За щастие, моделът поддържаше редовно спортна форма и това не беше никак уморително за нея. Това беше чудесно и помогна изключително много за изобилието от кадри, които бяха заснети.

Както обикновено, преди снимките беше направен оглед на мястото, за да е ясно колко е натоварено като движение, дали няма да се пречи на хората, които минават оттам и как пада слъчевата светлина по времето, когато ще бъдат снимките. Това е снимка от предварителния оглед. Мястото беше чудесно.

По тази алея минаваха хора сравнително често и от време на време трябваше да изчакваме велосипедисти, тичащи хора, кучета, деца.

Все пак, това беше добро време за малко почивка, както на техниката, така и на модела, въпреки, че до последно тя нямаше външни признаци на умора. Явно редовните тренировки си казват думата.

Финалната снимка, която е включена в официалната галерия, е снимана с 2 светкавици. Предполагам, че ще е интересно да се види оригиналната снимка, преди обработването й:

По принцип мнозина очакват оригиналната снимка да е тотално различна от финалната. В някои случаи е така, но аз лично предпочитам да снимам така, че снимката да е готова за публикуване или ако не е готова да е нужно съвсем малко обработка в случай, че нещо липсва. В случая може да се забележи, че липсват пръстите на маратонката. Тъй като направих доста кадри, взех подобен кадър, но където присъстваше и останалата част от маратонката, и добавих липсващата част. Това помогна, за да се получи финалния кадър, разбира се и след малко илюстративна работа:

Ако снимката ви е харесала и имате въпроси, бъдете свободни да ги зададете.

Категории: