Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
11 септември, 2010
Тихомир Лазаров

lvw-20110911-_MG_0991

Чували сме, че снимките трябва да се правят така, че слънцето да е зад фотографа. На фотографа му е лесно, защото има достатъчна светлина, а обектите за снимка се мръщят, докато той се настрои за снимка и снима 5-10 кадъра (след което вече му казват, че не искат да се снимат повече).

Това, всъщност не е правилно поради много причини (за които няма да говоря в момента), но следвайте един простичък съвет - снимайте срещу слънцето така, че слънчевата светлина да създаде един красив ръб около главата на обектите за снимки.

"Снимах така и субектът ми излезе като силует!", това би била реакцията на тези, които не прочетат по-нататък.

Използвайте поне вградената светкавица на вашия фотоапарат (ако има такава) и ще видите колко различна снимка ще получите. По-добрият вариант е ако се използва светкавица, която е поставена встрани от фотоапарата (както на снимката по-горе).

Не следвайте повече това правило - слънцето зад вас. Снимките стават твърде нелицеприятни. Да не говорим, че хората на снимката не изглеждат добре и им е некомфортно. Ако следвате този простичък съвет, ще видите, че и хората на снимките ще бъдат спокойни да ги снимате 5-10 пъти, както и вие ще получите много по-качествени снимки.

Категории: