Абонамент:

Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
8 февруари, 2011 16:50
Виждали сме много пъти обяви за конкурси за най-фотогеничен човек. В повечето от тях се предлага събиране на разнообразни снимки, в резултат на което жури определя кой е победител.
4 февруари, 2011 12:23
Един фотограф отишъл да обядва на ресторант и докато дойде храната отворил лаптопа си, за да разгледа снимките, които е правил напоследък. Келнерът минал покрай него и му казал: Много хубави снимки, сигурно имате много добър фотоапарат. Фотографът не казал нищо. След като се наобядвал извикал келнера, за да му донесе сметката. Келнерът дошъл и фотографът казал: Обядът беше много хубав. Сигурно имате много добра печка.
26 януари, 2011 00:52
Много приятен момент - баща с дъщеричката си. Въпреки нулевите температури тя беше много послушна и радостна, че участва с големите в нещо, където от време на време светват разни светлини.. В този момент майката гледаше как ги снимаме и беше в полезрението на малката, за да бъдат всички спокойни. По земята беше влажно и кално. Тревата беше със скреж, а небето - облачно. Това е чудесно време, за да се използват светкавици, които да оправят "времето" на снимката. За тази снимка са ползвани 2 допълнителни светлини - вдясно зад таткото и вдясно зад фото камерата. Светкавиците добавиха към топлината на снимката, която без тях щеше да изглежда доста по-студена и мрачна. Усмивките допълниха за усещането на снимката и резултатът много ни хареса.
12 януари, 2011 21:40
Насърчаваме клиентите си да кажат дали имат занимание, което ги охарактеризира или с което се свързват или биват свързвани. Това помага да се получат много естествени снимки поради 2 причини: 1) Самият модел на снимката се чувства естествено в дадено занимание; 2) Желанието, с което един човек застава пред обектива е по-голямо и това се отразява положително на снимките;
1 януари, 2011 21:32
Зима е, но не е задължително всичките снимки, коит публикуваме в този сезон, да са зимни. Ето една снимка, която правихме късно есента, но времето беше добро и приятно. Точно като за семейни снимки.
28 декември, 2010 21:19
Зимата е също чудесен сезон за снимки. Хората изпъкват на белите отенъци на снежната покривка, естествено са по-близо един до друг, носят топли дрехи, показват новите си шарени шалове, шапки и ръкавици. Снимката по-горе показва едно радостно семейство, което снимахме в студен зимен ден. Малката госпожица беше изключително доволна, че я снимаме и нямаше нужда да я караме да се усмихва, защото беше радостна през цялото време.
10 декември, 2010 10:40
Мнозина предпочитат да снимат само на естествена светлина. Ние нямаме подобен принцип. Снимаме със светлината, която позволява да получим качествен портрет. Ако можем да направим това с естествена светлина, действаме така. Ако не е достатъчна, добавяме допълнителни осветления, докато се получи желания резултат.  Текущата снимка е правена с общо 3 светлини. Две от тях дефинират ръбовете на модела, докато третата е основната светлина.
2 декември, 2010 12:49
Както бях споменал в предна публикация , почти винаги е добре да се снима срещу слънцето. Това създава приятен "светлинен ръб" (rim light) по тези, които снимаме, както и често светлината в косите придава по-приятен вид на моделите. Тъй като слънцето е срещу нас, фото камерата няма да може да улови всичките нюанси на това, което виждаме с нашите очи. Затова е добавена допълнителна светлина. По-точно са използвани две допълнителни светкавици. Светкавиците са настроени почти на еднаква мощност с цел да се създадат по-малко сенки. Това беше целта на снимките. Тази постановка не е задължителна винаги, но в този случай беше целенасочена.
12 ноември, 2010 12:46
Харесвам начинът, по който високите борове се изобразяват на снимка, която е правена с широкоъгълен обектив. Това добавя повече драма и артистичност в резултата. Използвана е само една допълнителна светкавица, която е точно срещу модела. Начинът, по който е използвана дава илюзията, че това е слънчевата светлина. Бихме използвали и слънчевата светлина, но не винаги можем да уцелим момента, в който светлината ще е с нужния интензитет и посока, затова използваме допълнително осветление.
4 ноември, 2010 11:28
Обичаме снимките на открито. За повечето хора по-студените дни не са за снимки навън, но с подходящо облекло могат да се направят снимки във всякакви сезони. Тази снимка е  правена само с една допълнителна светкавица. Обработката е минимална - цветовете на зеленината са направени малко по-ярки и е увеличен контраста на образите на моделите.
31 октомври, 2010 23:57
Решихме, че би било интересно да се види една от рамките, която сме правили. Тази рамка е с размери около 40 х 55см (почти колкото 4 листа А4, наредени в 2 реда и 2 колони). Дебела е около 4см. Покрита е с висококачествени естествени масла за дърво (без токсични материали). Текущото покритие е със светъл цвят. Стъклата, които ползваме са антирефлекторни.
28 октомври, 2010 00:21
Снимката е правена на една малка алея. Заради специфичното фокусно разстояние, алеята изглежда като малък площад, който сякаш разделя снимката на 2 части. Използвани са 2 допълнителни светлини за тази снимка. Цветовете са кафеникави, есенни. Не е правена допълнителна обработка.
25 октомври, 2010 13:47
Снимката е правена на бряг на езеро с чудесна видимост към залеза. Облаците бяха като за снимка и използвахме момента. Допълнително са добавени 2 светлини. Композицията е направена така, че промеждутъкът на облаците да е точно там, където е главата на модела. Отделно хоризонтът стои по-добре ако е на равнището на коленете. Снимана е с широкоъгълен обектив.
21 октомври, 2010 09:57
Подобен вид драматични снимки се получават при наличие на 2 основни компонента - добър фон и добро осветление. Второто почти винаги може да се направи, тъй като разполагаме със светкавици. Тъй като обичаме предимно снимките да са на открито, зависим изцяло от метеорологичното време. За клиентите ни е важно да не вали. Дори и да вали, отново могат да се правят снимки, но с някои ограничения. При почти всякакво метеорологично време има достатъчно разнообразие от фонове, които могат да се използват за снимки.
12 октомври, 2010 10:11
Семейство в парка
9 октомври, 2010 16:42
Младо семейство
29 септември, 2010 10:58
На брега на езерото Не винаги е нужно да се виждат лицата на хората на снимки. Важно е снимката да има послание и композиция. На снимката са използвани 2 допълнителни светлини. Обработка не е правена. Снимката е точно това, което излиза от фото камерата.
28 септември, 2010 12:34
Есенен портрет Обичам снимките на открито. Дават толкова много възможности и красив фон. Пътечката и есенните листа трудно могат да се получат в студио. Жълтата сграда на заден план играе ролята на "фоново осветление", на което изпъкват добре зеленината, останала по дърветата. На тази снимка е ползвана само 1 светкавица и то без никакви аксесоари към нея. Въпреки, че сянката е много плътна, мисля, че се получи добър портрет.
27 септември, 2010 11:53
Семейство в парка Снимката е правена в малка градинка, но заради зеленината отзад изглежда като да е в парк. Ключът към красивите зелени цветове е това, че семейството е на сянка, а слънцето осветява листата зад тях. Ако листата бяха в сянка нямаше да може да изпъкне така хубавият им зелен цвят.