Абонамент:

Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
13 април, 2011 21:04
С навлизането на любителските цифрови фотоапарати нарастна и нуждата от способи за рекламиране на различните им марки и модели. Тъй като тези машинки са сложна технология се изисква нещо по-близо до разбирането на потребителя, което би могло да дава възможност за сравнение и оценка.
24 март, 2011 10:57
(Публикувах и Част II по темата)
18 февруари, 2011 13:12
С появата на Facebook и Twitter се появиха и много нови термини като "фен", "приятел", "последовател", които донякъде имат значението на такива в истинския свят, но не точно. Като всяко изкуствено нововъведение се появиха и изкуствени начини за създаване на "фенове", "приятели" и "последователи". Изкуствени, защото зад това стои просто едно число от потребители, а не реални "фенове". Ще разгледам някои от тези начини не с цел да ви науча как се прави, а да видите идеята и последствията от всичко това.
11 февруари, 2011 14:04
От тази снимка струи изключително много радост. Вижте само изражението на малката госпожица. Не е ли красиво? Изключително много се радваме, когато можем да запечатаме моменти като този, тъй като са трудни за запечатване поради факта, че снимаме деца. Децата не винаги позират и често се налага да снимаме "на по-висока скорост", заради такива моменти, които трудно се повтарят.
8 февруари, 2011 16:50
Виждали сме много пъти обяви за конкурси за най-фотогеничен човек. В повечето от тях се предлага събиране на разнообразни снимки, в резултат на което жури определя кой е победител.
4 февруари, 2011 12:23
Един фотограф отишъл да обядва на ресторант и докато дойде храната отворил лаптопа си, за да разгледа снимките, които е правил напоследък. Келнерът минал покрай него и му казал: Много хубави снимки, сигурно имате много добър фотоапарат. Фотографът не казал нищо. След като се наобядвал извикал келнера, за да му донесе сметката. Келнерът дошъл и фотографът казал: Обядът беше много хубав. Сигурно имате много добра печка.
26 януари, 2011 00:52
Много приятен момент - баща с дъщеричката си. Въпреки нулевите температури тя беше много послушна и радостна, че участва с големите в нещо, където от време на време светват разни светлини.. В този момент майката гледаше как ги снимаме и беше в полезрението на малката, за да бъдат всички спокойни. По земята беше влажно и кално. Тревата беше със скреж, а небето - облачно. Това е чудесно време, за да се използват светкавици, които да оправят "времето" на снимката. За тази снимка са ползвани 2 допълнителни светлини - вдясно зад таткото и вдясно зад фото камерата. Светкавиците добавиха към топлината на снимката, която без тях щеше да изглежда доста по-студена и мрачна. Усмивките допълниха за усещането на снимката и резултатът много ни хареса.
12 януари, 2011 21:40
Насърчаваме клиентите си да кажат дали имат занимание, което ги охарактеризира или с което се свързват или биват свързвани. Това помага да се получат много естествени снимки поради 2 причини: 1) Самият модел на снимката се чувства естествено в дадено занимание; 2) Желанието, с което един човек застава пред обектива е по-голямо и това се отразява положително на снимките;
1 януари, 2011 21:32
Зима е, но не е задължително всичките снимки, коит публикуваме в този сезон, да са зимни. Ето една снимка, която правихме късно есента, но времето беше добро и приятно. Точно като за семейни снимки.
28 декември, 2010 21:19
Зимата е също чудесен сезон за снимки. Хората изпъкват на белите отенъци на снежната покривка, естествено са по-близо един до друг, носят топли дрехи, показват новите си шарени шалове, шапки и ръкавици. Снимката по-горе показва едно радостно семейство, което снимахме в студен зимен ден. Малката госпожица беше изключително доволна, че я снимаме и нямаше нужда да я караме да се усмихва, защото беше радостна през цялото време.
4 ноември, 2010 11:28
Обичаме снимките на открито. За повечето хора по-студените дни не са за снимки навън, но с подходящо облекло могат да се направят снимки във всякакви сезони. Тази снимка е  правена само с една допълнителна светкавица. Обработката е минимална - цветовете на зеленината са направени малко по-ярки и е увеличен контраста на образите на моделите.
12 октомври, 2010 10:11
Семейство в парка
9 октомври, 2010 16:42
Младо семейство
29 септември, 2010 10:58
На брега на езерото Не винаги е нужно да се виждат лицата на хората на снимки. Важно е снимката да има послание и композиция. На снимката са използвани 2 допълнителни светлини. Обработка не е правена. Снимката е точно това, което излиза от фото камерата.
27 септември, 2010 11:53
Семейство в парка Снимката е правена в малка градинка, но заради зеленината отзад изглежда като да е в парк. Ключът към красивите зелени цветове е това, че семейството е на сянка, а слънцето осветява листата зад тях. Ако листата бяха в сянка нямаше да може да изпъкне така хубавият им зелен цвят.
25 септември, 2010 22:08
Преди буря Снимката е правена в една вечер точно преди да завали. Мисля, че снимката изглежда по-драматично, отколкото времето след снимките, защото не валя много. Не е обработвана допълнително. Това е снимката, която излиза директно от фото камерата. Използвано е допълнително осветление.
23 септември, 2010 12:08
Акустична китара Тъмни и лъскави обекти се снимат по-трудно, но когато снимката се получи е наистина интересна. Акустичната китара на тази снимка беше трудна за снимане, защото беше черна. Единственото, което можем да направим, за да видим формата на акустичната китара е да я осветим отзад или да поставим светли обекти така, че да има отражения от нея. Това дефинира формата на китарата и прави снимката интересна.
23 септември, 2010 11:36
Домашен хляб Чудесно е да можеш да си правиш домашен хляб.
22 септември, 2010 12:35
По-добре балансирани цветове Тази публикация се отнася не само за аматьорските фото камери, но и за професионалните, тъй като всички те имат общи характеристики по отношение на т.нар. "измерване на светлината".