Абонамент:

Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
21 септември, 2010 21:19
Снимка на цвете Обикновено така изглежда снимката на гърба на фото камерата ви. Тъй като не винаги имаме време да уголемим снимката и да видим детайлите, подминаваме я и казваме - снимката стана добре.
21 септември, 2010 11:31
Дете с играчка Изключително важно правило , когато се снимат хора, е блясъкът в очите. Ако го няма, снимката просто не е същата. Очите са това, върху което се фокусира погледа и когато те са бистри, композицията е добра и го има този малък блясък, снимката почти винаги е успешна. 
21 септември, 2010 10:05
В сърцето на гората Харесва ми начина, по който фонът и обектът на снимане се сливат. Всички линии в снимката са успоредни и насочват погледа към лицето. Снимката е допълнително затъмнена в краищата си, за да фокусира погледа по-добре към лицето.
20 септември, 2010 12:51
Детайл от бас китара Както бях споменал в друга публикация , не е нужно да се снима винаги целия обект, за да се даде представа за неговия изглед. Това е детайл от бас китара, чиято изработка и вид могат да бъдат видяни или да бъдат представени във въображението на човек, който знае как изглежда такъв обект.
17 септември, 2010 13:05
Семейство, снимано на залез Снимка е правена на едно много тясно мостче, което изобщо не беше за снимане. Слънцето почти го изтървахме. Имаше доста силуети на индустриални комини и това беше една от малкото "чисти" пролуки, където можеше да се види небето на залезна светлина. Затова и това семейство не е поставено вдясно на кадъра (където исках първоначално да са), но вляво. Снимката е единствено изрязана, за да стои "по-панорамно", но и да скрие видимата индустриална част от фона.
14 септември, 2010 11:57
Снимка със зеленикав отенък Предполагам ви се е случвало да снимате в гора, където навсякъде около вас е зеленина. Не малко хора са били изненадани от резултата, който са видяли след като са свалили снимките на компютъра си - снимки със зеленикав отенък.
14 септември, 2010 10:28
Детайл от дървен шкаф Понякога не е възможно (или просто не искаме) да направим снимка на целия обект на изображението. В този случай отделен детайл от него, в съчетание с добра светлина, би имало доста по-голям ефект.
13 септември, 2010 18:27
Финален резултат Това е резултат от една много проста техника, която обаче придава много интересен "комерсиален" ефект върху снимка. Искам да споделя, че преди всичко ние се занимаваме с фотография, не толкова с ретуш. Затова и техниките, които ще покажем  няма да бъдат "висш пилотаж" за мнозина от вас, които работите с Photoshop/Photoshop Elements, Lightroom, Aperture, Pixelmator или други подобни софтуери. Изходният файл, от когото започнах беше този:
12 септември, 2010 09:23
Дете с жълт балон Често снимките на деца са от гледна точка на възрастните - гледайки надолу към детето. Това не е задължително неправилно , но доста по-добре изглеждащи (от "класическа" гледна точка) са снимките на деца, които са направени на нивото на очите им.
11 септември, 2010 23:45
Чували сме, че снимките трябва да се правят така, че слънцето да е зад фотографа. На фотографа му е лесно, защото има достатъчна светлина, а обектите за снимка се мръщят, докато той се настрои за снимка и снима 5-10 кадъра (след което вече му казват, че не искат да се снимат повече).
11 септември, 2010 23:23
Доста хора смятат, че за да снимат професионална фотография първо трябва да си набавят професионална техника. Това донякъде е вярно, но първо трябва да прекарат доста време в търпеливо четене и обучение.
10 септември, 2010 16:11
Удивявам се на старите майстори и се чудя колко малко от това майсторство е останало днес. Библейска сцена, Рембранд
9 септември, 2010 22:54
В този блог смятаме да публикуваме материали от света на фотографията.