Абонамент:

Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
4 април, 2018 11:09

Беше късно вечерта и бях далеч от голям град. Гледах звездите и тяхното блещукане. По едно време между клоните на един голям ясен ми се стори, че виждам интересен блещукащ обект, който се скриваше зад клоните и се показваше. Нямаше вятър и си мислих, че това е от моето движение, но все пак реших да взема камерата, да я сложа на статив и да снимам с по-дълго фокусно разстояние и да видя какво е това. Снимах и статични кадри и видео и бях много изненадан.

Камерата, както казах, беше на статив през цялото време. Това си беше звезда. Насочих камерата и към други подобни, защото вече очите ми свикнаха с тъмнината и с изненада открих, че всички ярки звезди, които снимах, нямаха нищо общо с това, което бях виждал по снимки от медиите или учебниците. Снимах с обикновен обектив на 200мм, защото нямам телескоп и после увеличих още малко и затова и качеството е толкова ниско. Все пак може да се види, че звездите изглеждат по много особен начин (подобно на вода под действието на звук), както и че се движат не просто в една посока, но в една ограничена област по много разнородни начини. Камерата беше на статив, както ще повторя отново.

Вземете фотоапарат или камера, сложете ги на статив (задължително), вземете обектива с най-дълго фокусно разстояние, който имате, и снимайте снимки или видео на звездите. След това ако е нужно увеличете на компютъра си и вижте сами. Това, което обикновено правят астрофотографите е да снимат небето с дълга експонация, което да им покаже повече от по-слабо светещите звезди на небето, снимайки на много високо ISO и на много отворена бленда. Аз направих точно обратното. Снимах на сравнително ниско за астрофотографите ISO (около 2000), блендата ми беше около f/8, а скоростта на затвора беше 1/50 (заради видеото). Подобни снимки биха станали ако снимате на f/5.6, ISO 1000 и скорост 1/50 или f/4.0, ISO 1000 и скорост 1/100. Ако снимате статични кадри ще се получи нещо такова (извадил съм няколко от звездите, които снимах):

Причината за по-причудливите форми е, защото се снима само момент от трансформацията на звездата, която виждате във видеото. Ако снимате обаче, с дълга експонация, звездата ще изглежда като светло петно без никакъв детайл. Затова е много важно в тези случаи да снимате с кратка скорост (1/50, 1/100), за да видите тези детайли.

Снимайте и видео. Ще видите тези резки движения на звездата, които са в най-различни посоки. Нека ви дам един опростен пример. Имате предмет, който е на 100 метра от вас и с просто око виждате, че си променя местоположението рязко. За да видите тази промяна, вероятно трябва да се премести поне с 1 метър встрани. Сега си представете звезда, за която ни се казва, че е на еди колко си светлинни години (1 светлинна година е равна на разстоянието изминато от светлината за 1 година, а тя се движи с 300 000км в секунда). С други думи, обект на 100 светлинни години, за да виждате, че се движи (дори с просто око се вижда движението на някои звезди), означава, че се премества изключително бързо на разстояние поне 1 светлинна година. Според Айнщайн нищо не се движи по-бързо от светлината, т.е. за една секунда няма как обект да измине по-голямо разстояние от 300 000км.

Оставям изводите на вас.

Категории: