Абонамент:

Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
21 юли, 2012 04:43

Тази снимка е една от тези, които отнемат изключително много време. Не толкова като обработка, а като време за заснемане. Целта беше да се изобразят хора в парка, вършейки разнообразни дейности, което да кара окото да скача от персонаж на персонаж, търсейки нещо ново в снимката. Ако погледът ви подскачаше от човек на човек и накрая сте се усмихнали, значи съм успял да си свърша работата.

Някои може да не са забелязали, а други да са видели, но снимката е голям и сложен монтаж. Всеки от хората на снимката е сниман отделно - на различно място, по различно време на деня, в различни дни.

Фонът за този кадър е сниман отделно. Знаех какъв искам да ми е фонът и от коя посока да идва слънчевата светлина. Поради тази причина снимах част от хората така, че да имитирам реалната слънчева светлина на финалния кадър. Друга част от хората бяха снимани в техни отделни фотосесии, в които имах кадри с необходимата посока на светлината, която да пасне на посоката на слънцето на фона, който снимах. Фонът беше сниман след като бяха заснети хората. Знаех как долу горе трябва да изглежда мястото, където да бъдат монтирани кадрите и посоката на слънцето. Само трябваше да го намеря.

В деня, когато снимах фона излязох по време на деня, когато слънчевата светлина беше тази, която ми трябваше. Заснех няколко типа фонове, защото не знаех кой ще пасне най-добре на разположението на персонажите. Дори бях готов да комбинирам различни фонове в едно (което и стана). Някои от фоновете бяха снимани като панорами (може би трябва да напиша отделна публикация как се снимат панорамни снимки). Други бяха снимани като 1 кадър.

Ето някои от фоновете, които снимах, които бяха в списъка на тези, измежду които да избера финалния:

За любопитните - по-ниските снимки са панорамни, а по-високите са 1 кадър. За панорамите не ползвам статив. Снимам ги от ръка без никакви специални филтри. Обичам слънцето да е срещу мене и да имам този естествен контраст и отблясъци. Не се притеснявам от това, че тъмните части са ми тъмни, а светлите  - твърде светли. Файловете, които получавам от фотоапарата имат достатъчно информация, която да ми позволи малко да изсветля тъмните места. Обикновено снимам така, че светлите места да бъдат както искам, а ако е нужно тъмните ги изсветлявам (ако сметна за добре). Иначе можеше да се снима и т.нар. HDR (няколко кадъра на една и съща композиция, но заснети с различна експонация и после софтуерно събрани в един), но за него трябва статив, ако искам нещата да станат точно.

В крайна сметка използвах последните 2 кадъра. От единия взаимствах само алеята, а другият го използвах както е. Получих следния фон:

Снимките на хората, които бяха включени в композицията бяха тези:

Това са снимки, които са директно от фотоапарата, без обработка. На някои от тях се вижда и част от осветлението, което може да си представите, че е откъм посоката на слънцето във финалното изображение. Забележете посоката на светлината в оригиналната снимка и върху персонажите във финалния кадър. Когато посоката и интензитетът съвпадат, монтажът се улеснява изключително много.

Работата по композирането на финалния кадър включва следните основни стъпки:
1) Изрязване на хората от фона, в на който са снимани - има много хора, които са добри в това, но на мен ми отнема доста време - щракване по щракване върху много увеличени изображения, за да изрежа човека. Така няма значение на какъв фон е сниман, тъй като имам търпение :);

2) Позиционирането им на определени места в определен мащаб, за да изглеждат реалистично - тук трябва да се има предвид обективът, с който е сниман фона, за да се прецени колко бързо хората се смаляват с увеличение на разстоянието. При по-широкоъгълен обектив, ползван за фона, смаляването е по-бързо, отколкото при такъв с по-дълго фокусно разстояние (дългофокусен обектив);

3) Пасването на светлината на фона със светлината върху хората (най-важната стъпка). Тук се играе с нивата на светлината на персонажа, както и цветната температура върху персонажа, за да пасне на светлината от фона. Най-лесно е, когато се снима с такова осветление, което пасва на фона като посока и като температура на светлината;

4) Добавянето на сенките. Има доста уроци в интернет относно това как се правят сенки. Тук важното е да бъдат напаснати като посока, освен като форма. След добавянето на сенките, монтажът става доста по-реалистичен. Вижте следващите сравнения със и без сенки:

Сапунените мехури бяха снимани отделно и бяха добавени след това. Те отнеха може би около 30% от времето за композиране на снимката. Снимката ми отне може би около 15-16 часа като софтуерно оформяне. Ако броим фотосесиите на отделните персонажи и времето, което съм прекарал в снимане на пейзажите, може да се добавят още около 14 часа или общо 30 часа за подобна снимка.

Ето кратък клип, където може да видите някои от фазите от монтажа на този кадър:

Ето отново и финалния кадър, който може да видите в галерията на сайта:

Категории: